Vitamin eksiklikleri, modern çağda bile insanlığın önemli bir beslenme sorunu olmaya devam ediyor. Eski çağlarda, yiyecek kıtlığı ve çeşitli gıdalara erişim zorluğu nedeniyle insanlar sürekli aynı şeyleri tüketmek zorunda kalıyordu. Bu durum, vitamin eksiklikleri ve diğer beslenme bozukluklarının başlıca nedeniydi. Günümüzde ise tarım ve gıda üretimindeki gelişmelere rağmen, gerekli tüm vitaminleri almakta hâlâ sorun yaşıyoruz. Bu durumun nedenleri arasında geleneksel beslenme biçimlerinden kopamamak ve farklı vitaminler hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak yer alıyor.
Vitamin eksiklikleri, insanlık tarihi boyunca önemli bir sağlık sorunu olmuştur. Eski çağlarda, yiyecek kıtlığı ve çeşitli gıdalara erişim zorluğu nedeniyle insanlar sürekli aynı şeyleri tüketmek zorunda kalıyordu. Bu durum, vitamin eksiklikleri ve diğer beslenme bozukluklarının başlıca nedeniydi. Günümüzde ise tarım ve gıda üretimindeki gelişmelere rağmen, gerekli tüm vitaminleri almakta hâlâ sorun yaşıyoruz. Bu durumun nedenleri arasında geleneksel beslenme biçimlerinden kopamamak ve farklı vitaminler hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak yer alıyor.
Modern çağda, özellikle C vitamini ve D vitamini eksiklikleri bir süre öncesine kadar başı çekiyordu. Ancak bu iki vitamin hakkında yoğun medya yayını sayesinde toplum bilinçlendi ve bugün bu iki vitamin hakkında bilgi sahibi olmayan neredeyse kalmadı. Bugün ise en yaygın beslenme bozukluklarından biri B12 vitamini eksikliğidir. Özellikle C vitamini içeren yiyeceklerin artık ilkokula giden çocuklar tarafından bile bilinmesi ve bu vitaminin gıda takviyelerine bolca eklenmesi sayesinde belki ihtiyacımızdan fazla C vitamini alırken, en az onun kadar önemli ve faydalı olan B12 vitamini konusunda aynı bilinç ve ilginin oluşmadığı ortadadır.
B12 vitaminine dair toplum genelinde bir bilinç eksikliği olduğundan söz ettik. Bunun sebeplerine indiğimizde birçok etkenle karşılaşırız ama en başta gelenlerden biri belki eğitim sisteminde B12 vitamini konusuna yeterince yer verilmemesidir. Okula giden bir çocuk her vitamine dair bir takım bilgiler edinir. Mesela C vitamininin gripten koruduğunu ve D vitamini sayesinde sağlıklı kemiklere sahip olduğumuzu bilmeyen yok gibidir. Bunlar hep bize okulda öğretilen bilgiler. Oysa B12 vitamini ile ilgili benzer bir durum yok. Okulda B12’nin adı bile anılmaz ve B vitaminidir, diye kısaca geçiştirilir. Birbirine benzer altı yedi vitamin ile birlikte ele alınıp üstün körü bir şekilde işlenen B12 konusunda yeterli bilincin oluşmamasına şaşmamak gerek.
B12 vitamini ile ilgili bir problem de bilgi kirliliğidir. Özellikle mevzu B12 vitamini içeren besinler olunca ortalık karışıyor ve her kafadan bir ses çıkıyor. B12 vitamini sadece belli bir gıda grubunda bulunan kendine has bir vitamindir. Sadece hayvan etinde ve hayvanlardan üretilen süt ve yumurta gibi mamullerde B12 vitamini vardır. Bunun sebebi, vitamini üreten bakterinin sadece hayvan bağırsaklarında yaşayabilmesidir. Bu bakteri başka hiçbir yerde bulunmadığı ve yaşamadığı için hayvanların vücudu dışında doğal olarak B12 vitamini ortaya çıkması mümkün değildir. Oysa sadece "B12 vitamini içeren bitkiler" diye kısa bir araştırma yapmak bile bu vitaminle ilgili tuhaf iddialara boğulmanıza yeter. Böyle olunca da B12 vitamini eksikliği belirtileri ile karşılaşan ve durumunu düzeltmek için B12 içeren besinler yemek isteyen kişiler de yanlış yönlendirilmiş oluyor.
B12 vitamini eksikliği, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eksiklik belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, depresyon ve sinir sistemi bozuklukları yer alır. Uzun süreli B12 eksikliği, kalıcı sinir hasarına ve anemiye neden olabilir. Özellikle vejetaryenler ve veganlar, B12 vitamini eksikliği riski altındadır çünkü bu vitamin doğal olarak sadece hayvansal ürünlerde bulunur.
B12 vitamini eksikliğini önlemek için aşağıdaki besinleri tüketebilirsiniz:
B12 vitamini eksikliği, modern çağda bile önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Bu eksiklik, eğitim sisteminde yeterince yer verilmemesi ve bilgi kirliliği gibi nedenlerle toplumda yeterince bilinmiyor. Ancak, B12 vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu nedenle bu vitaminin önemi hakkında daha fazla bilinç oluşturulmalıdır.
Adposition: A Key Part of Speech
Whatever languages you are speaking, each and every one of your sentences must be containing at least one adposition. So, what exactly is an adposition.Grammaticalization of Body Part Nouns into Adpositions
Linguistic research shows that there is a clear pattern in which nouns for body parts in many unrelated human languages grammaticalize as adpositions.Examples of Grammaticalization In Some Languages
We need to talk about grammaticalization and how it works in different human languages. I will be providing a few examples, too.